2010. július 29., csütörtök

Oroszlánkölykök


                                                            forrás: Györgyi Gábor

Jelentem nálunk kitört a VAKÁCIÓÓÓÓÓ! :-) Így az elkövetkezendő időkben nem lesznek sűrűn bejegyzések, de majd ha visszaérkeztünk a nagy útról, akkor beszámolok :-) Addig is egy könyvajánló…bár nem egy könnyed nyári regény, ettől függetlenül ajánlom mindenkinek….Irwin Shaw: Oroszlánkölykök című műve a második világháborúban játszódik, a főszereplő három katona. A szerző egy német náci, egy amerikai értelmiségi és egy üldözött zsidó párhuzamos élettörténetén keresztül mutatja be a szövetségesek hadműveleteit, az amerikai gépezet működését és a partraszállás drámai pillanatait.

2010. július 27., kedd

15 hónap, 30 ország és 31.000 km

És mindez kétkeréken!!! Nem semmi vállalkozás! Sajnos résztvenni nem tudok az úton, de a honlapjukon folyamatosan nyomon lehet követni hogy éppen merre tekernek és így egy kicsit részeseivé is válhatunk az élménynek.

Két nap és kezdődik nálunk is a vakáció :-) , így majd egy kis időre eltűnök, de hamarosan szebbnél szebb élményekkel jövök megint. Hurrá!!!!

2010. július 20., kedd

Daróczy virtus, Paks

Mivel alkotásokat most nem nagyon tudok mutatni, így élményeket osztok meg veletek. A hétvégén Pakson voltunk, ahol rajtoltattuk a barátainkat a Daróczy-virtuson, mi pedig egy jót tekertünk a környéken az egyik legmelegebb napon :-) De mindenről sorjában.

A Daróczy virtus, egy nyíltvizi távúszás Paks és Kalocsa között. Az idén 152 fő teljesítette a 15 km-es távot. És hogy honna is ered a név…. egy kis történelem: “A 19. században a Paksy-Daróczy család Paks talán legbefolyásosabb famíliája volt. Hozzájuk kapcsolódik egy érdekes esemény az 1800-as évek második felében. Uszódon csárdát építettek. A Daróczy bárók barátaikkal úgy döntöttek, meglátogatják a csárdát, mégpedig nem mindennapi módon. Pakstól leúsztak a Dunán, egészen a csárdáig. Ez a távolság mitegy 7 km lehetett. Az eseményre 1886. augusztus 16-án került sor. 2002-ben lelkes szervezők úgy gondolták meg kellene ismételni ezt a 19. századi eseményt.”


start


márcsak apró pöttyök

Azt hiszem egyszer szeretném majd én is kipróbálni magam, de ahhoz még edzeni kellene és persze tapasztalni a nyílt vizet. Egyébként Viktor elmondása alapján elég biztonságos, több csónak kíséri az úszókat, ahol lehetőség van egy kis pihenésre, ivásra, enegriabevitelre, melegedésre…. Gratula a teljesítőknek!

A rajt után mi kétkeréken folytattuk utunkat, Paksról a vörösmalmi tóig tekertünk, majd onnan Dunakömlőd felé vettük az irányt és Doniék (család)látogatása után tértünk haza pihenni :-) Kis túra volt, 25 km 215 m szint, viszont annál melegebb…. mikor fél órára a napon hagytuk a bicajt, utána 49 celsius fokot mutatott az óra.



a kihagyhatatlan téma



még a marhák is az árnyékban voltak (akinek jutott hely) :-)



vörösmalmi tó 

2010. július 19., hétfő

borospince, Somló, barátok

Repülnek a hetek és “vészesen” közeledik a jól megérdemelt nagy nyári vakáció, ami előtt szeretném behozni az elmaradásaimat. A múlt (előtti) hétvégénket a pihenés, a csönd, a napsütés, a szőlő, jó beszélgetések jellemezték a Somlón. Köszönjük a vendéglátást! A hangulatról meséljenek a képek (is):


tiszta udvar, rendes ház…. (Somló felé egy kis faluban)


Somló hegy (tanuhegy, mint pl a badacsonyi Szent-György hegy, hasonló bazaltorgonákkal)

kulcsocska

útban a csúcsra

Szent István kilátóról lenézve a várra

Somló vára

Fentről a rendezett szőlők

hazafelé a nagyvázsonyi vár

itt forgatták Szabi egyik kedvenc filmjének  a belső jeleneteit – A koppáni Aga testamentuma

  1. Eszti
    on
    jaj, azt én is nagyon szerettem, mármint a filmat.
    “Sára asszony, Sára asszony” – os …rózsalopós rész nagy kedvenc. :-D
  2. Sofie
    on
    Bizony :-) Nemrég újranéztük a filmet, nagy élmény volt. :-)

újabb Tilda és az út

újabb Tilda és az út

Forrás: Sofie világa | 2010 július 19.

Újabb taggal bővül a Tilda sorozat, természetesen ezt sem hagyhattam ki, hiszen, ha végre egyszer nagyon-nagyon sok időm (és elhatározásom) lesz, akkor varrni fogok éjjel-nappal :-) és ehhez ugye kellenek a szabásminták :-) De addig is nagyon szeretem lapozgatni, nézegetni, barátkozom velük :-)


 

A melegben monstanság nincs sok kedvem hímezni, inkább egy-egy könyvben merülök le. A legutóbbi olvasmányom – sógornőm ajánlotta és adta kölcsön – Az út című regény volt.

Nagyon érdekes, komor, elgondolkodtató….”hamu szitál folyton a láthatatlan égből, ahol a nap többé sosem mutatja meg az arcát az elpusztult világnak. A “vég” után az apa és fia bandukolnak éhezve és fázva az úton, keresve a maradék kis jót, ami túlélhette a pusztulást.” Cormac McCarthy utópiája 2007-ben Pulitzer díjat kapott és az angol Times által összeállított “az elmúlt évtized 100 legjobb könyve” listáján az első helyet érdemelte ki. 


  1. Kiskalács
    on
    Ezzel a Tildás könyvvel én is szemezgettem a könyvesbolt kirakatában… de végül erős maradtam! :) )
    Olyan kár, hogy nem teszi be nekem a blogspot, amikor új bejegyzést írsz. Mindig csak bizonyos időközönként keveredek ide, akkor meg győzök gyönyörködni a sok utazós, biciklizős képben! :)
  2. Sofie
    on
    Szia Dóri!
    Pont most beszélt Szabi a pároddal, hogy egyeztessünk egy hétvégi találkát, remélem összejön! :-)
    Ha gondolod, szívesen megveszem neked a könyvet akciós, 2500 ft-os áron (azt hiszem még lehet kapni a kiadóban).

2010. július 13., kedd

Barangolás a Mezőföldön

Lassan két hete, hogy részt vettünk, az immár hagyományosnak számító céges kiránduláson. Ez alkalmommal a kisgyermekesek és a túrázni kevésbé szeretők kedvéért egy buszos vártúrával készültek a szervezők. A kora reggeli indulás sem tántorított el minket, tele busszal (45 fővel) indultunk útnak. Első úticélunk Dég volt, ahol a Festetich-kastélyt néztük meg.


Festetich kastély
Gyönyörű hely, régebben gyermekotthon volt, így az eredeti szobabeosztást átalakították. Folyamatban van az eredeti helyzet visszaállítása, lehetséges, hogy jövőre a szuterén szintet is megnyitják a látogatók előtt. A kastély körül található Magyarország legnagyobb angol parkja, melyben horgásztó is van, a közepén pedig a Holland ház.



Holland ház

 

Régebben istálló volt az aljában, az első emeletn pedig tüdőbetegeket gyógyítottak (a korabeli felfogás szerint az ammónia-dús levegő gyógyító hatással bírt).

 

Dégről átbuszoztunk a közeli Simontornyára. Sajnos pont ezen a hétvégén színházzá alakult a vár, így a teljes kiállítási terület egy részét tudtuk csak megnézni, de azt is érdemes volt.



simontornyai vár

várudvar
A váron belül több kiállítás is helyet kapott, mi Bazsonyi Arany festőművész műveit csodálhattuk meg. Mutatok egy képet ízelítőül, hogy lássátok a festőnő stílusát.


A kép a festőnő bátyjáról készült
A várlátogatás után az ebédünket a Tulipán vendéglőben fogyasztottuk el. Az eddigi gyakorlat bevált, mindenki (az étlap ismeretében) leadta a rendelését, így a csúcsforgalomban is gördülékenyen került elénk a finom étek. A laktató ebéd után a közeli Ozorára vettük az irányt. Itt várt minket a XV. század óta Ozorai Pipo vára. A meglátogatott három építmény közül ennek a helyreállítására költöttek eddig a legtöbbet. Gyönyörűen (korhűen) berendezett termeken vonultunk végig.



Ozorai Pipo vára

várudvar

szebbnél szebb termek

Összességében újfent nagyon jól érztük magunkat, ősszel folytatjuk majd egy kis gyalogtúrával.

(Erre a túrára nem vittem fényképezőgépet, így barátoktól és simontornyai vár honlapjáról származnak a fotók.)
 
eva
on
Ezúton is köszönet a szervezőknek a kellemes kirándulásért!

2010. július 2., péntek

Öko-lábnyom

Mostanában nem vagyok túl kreatív, általában, mint minden nyáron most is állandóan megyünk valamerre, szinte nincs is szabad hétvége….de azért jövök egy kis bejegyzéssel. Az utóbbi időben nagyon “divatos” a könyezettudatosság, de azt mondom, ennek a divatnak nem vagyok ellenzője. Ha csak mindenki egy picit jobban figyel a környezetére, akkor már nagyon sokat elérhetünk, javíthatunk. Hallottál már az öko-lábnyomról? Ha kíváncsi vagy mi is az, meg tudhatod itt.