2012. szeptember 22., szombat

Szütyők és zsepitartók

Volt kolléganőknek készült névnapjára ez a két kis táska és a hozzávaló zsebkendőtartók. Ezek voltak a korábban említett ispiráló hétvége első következménynei :-) És talán itt vettem észre, hogy pár technika már kezd bevésődni, kicsit könnyebben ment a bélés anyag és a fülek elkészítése is, de azért még bőven van mit tanulnom, hisz a tökéletestől elég távolira sikerültek. A lényeg, hogy nagy szeretettel készültek. A textileket az egyik kedvenc körúti boltomban vettem, nehéz volt kiválasztani, hisz szebbnél szebb anyagokkal van tele a bolt. Azt hiszem karácsony előtt megyek még vissza :-)

2012. szeptember 21., péntek

Betűk

Az utóbbi időben három egymástól nagyon különböző témájú/hangulatú könyvet olvastam, mindegyik nagyon tetszett, mindegyik másért.
Anna Gavalda 35 kiló remény című ifjúsági regénye egy francia kiskamasz életének nehézségeiről, a családon belüli elfogadásról és elutasításról szól. Annyira benne éltem a történetben, hogy meglepett, amikor vége lett, hisz csupán 80 oldal.
A Hóvirág és a titkos legyező című regény (Lisa See tollából) a titkos kínai női civilizációba kalaúzol el minket. Két nő, két női sors...izgalmas és lebilincselő.
És a harmadik könyv, Szabó Győző vallomása arról, amikor még a drog rabságában élt (Toxikóma). Csak annak ajánlom, akit érdekel a téma. Nekem tetszett és tanubizonyságot ad arról, hogy lehet szabadulni a szertől és érdemes.

2012. szeptember 20., csütörtök

Inspiráló hétvége

A múlt hétvége annyira inspiráló volt számomra, hogy azóta folyamatosan zakatolnak a fejemben az ötletek (a karácsonyi gondolatok is). Szombaton a Briósban az xszemes oldalon szerveződő (mini) találkozón voltam: Wilimama, Cherry, Patrimama és Brigi társaságában. Iszogattunk, sütiztünk, volt, aki fagyikehellyel kényeztette magát....beszélgettünk, ötleteltünk, Wilimama folyamatosan hímzett is (Lizzy Kate szülinapos naptárat). Cherrytől sok hasznos tanácsot kaptam a varrással kapcsolatban, itt is köszönöm (aki régóta követi a blogomat, az tudja, hogy évente megújuló újévi fogadalmam, hogy fejlesszem a varrás tudásomat - és jelentem úgy érzem, hogy azért haladok :-) ).
Vasárnap pedig Tündérke látta vendégül az RR csapatot (és köztük a legfiatalabb tagot, Eszter babát is). Újfent jó volt találkozni, megint nem maradtunk éhesek :-) elméletben hímeztünk, kötöttünk, horgoltunk, gyöngyöt fűztünk és jókat beszélgettünk. A legnagyobb öröm, hogy Krisztinek végre hazaért a Lassú RR 3.-ban indított MP kendője. Hurrá! És csodaszép! Lassan elérkezünk a 4. kör végéhez és úgy látom, hogy mindenkiben kezd megfogalmazódni az 5. témája. Már nekem is megvan, de nem akarom elkiabálni, lehet addig másik szerelem lesz :-) Elvileg jövő év januári indulás lenne. Lényeg a lényeg, hogy nagyon jól esett ez a csajos hétvége, tele vagyok ötletekkel, már csak az időt kellene rá előteremteni :-)

2012. szeptember 16., vasárnap

Folyók, tavak mentén - Ausztria 1. rész

A tavalyi gyaloglós nyaralások (Tátra, Montenegró) alkalmával eldöntöttük, hogy idén nem hagyjuk otthon kerékpárjainkat és a nászúthoz (Garda tó 1., 2., Dráva menti út 1., 2.)  hasonló útat tervezünk. Mivel számunkra a vonat a leggazdaságosabb utazóeszköz és nem szerettünk volna napokig utazni (10 átszállással), így Ausztria mellett döntöttünk. Nem volt teljesen ismeretlen a terep, hisz a Duna mellett és a salzkammerguti régióban is már többször voltunk. Az út előtti tervezés kimerült a neten való kutakodásból, szállást nem kellett előre foglalni, hisz vittük magunkkal a sátrat. A szokásos osztrák precizitásnak köszönhetően kaptam postán ingyenes térképet a felső-ausztriai kerékpárutakról, a Duna menti útról pedig még megvolt a régi útikönyvem. A tervezett túra útvonala röviden: vonattal Linzig, majd onnan már kerékpárral a Traun folyó mellett Atterseeig (Salzkammergut régió), majd északra a Römerradweg-en az Inn folyóig, onnan az Inn folyó mellett Passauig. Passutól pedig a Duna menti kerépárúton Bécsig.
Első (fél) nap = 0. nap - 2012.08.10. péntek
A felhasznált szabadság napok minimálisra szorítása érdekében pénteken még dolgoztam egy fél napot, a vonatunk f2-kor indult a Déli pályaudvarról. Kerékpárral mindenhova körülményes az utazás, így Ausztriába (Bécsbe) sincsen közvetlen járat, először Győrben, Bécsben (itt kicsit körülményesebb volt, mert Bécsen belül a Südbahnhofról a Westbahnhofra kellett áttekerni), majd St. Valentin-ben szálltunk át és így jutottunk el este f9-re a Linz mellett található Pichling See melletti kempingbe. Szerencsére az átszállás csak Magyarországon problémás (a peronok között általában csak lépcsőn lehet közlekedni, még egy vacak rámpa sincsen - nos ez egy felpakolt bicajjal elég körülményes), Ausztriában mindenhol vagy lift, vagy rámpa vagy pedig lépcső helyett lejáró van a peronok között. Az első szállásunk a Pichlinger tó mellett található kemping volt. A sátoros nyaralásoknál általában a kemping minősége/szolgáltatásai adja meg a plusz kényelmet. Ez a kemping ár/érték arány tekintetében is rendben volt (15,5 EUR két főre sátorral bicajokkal együtt).
0. nap össz táv: 26,2 km
1. nap - 2012.08.11. szombat (Linz - Attersee)
Mivel otthon megnéztem a várható időjárást, így nem lepődtem meg, hogy szombat reggelre befelhősödött az ég. Linz környékére szombatra felhőt és kis mennyiségű csapadékot ígértek, viszont vasárnaptól ragyogó napsütést. Így nem szegte kedvünket a dolog. Mint az elkövetkezendő napokban a reggeli rutin a következőképpen zajlott: Szabi kávét és teát főzött (hoztunk magunkkal gázfőzőt, ami az egész úton nagy szolgálatot tett nekünk), míg én elkezdtem a pakolást a sátorban (hálózsák, matrac és laticel elcsomagolása), majd elfogyasztottuk a reggelit. Reggeli után pakolás, majd indulás. Átlagosan 9-f10 felé indultunk útnak minden nap. Az első napra a google alapján 90 km-nek mutatott távot terveztem. Eltekertünk a Traun folyó mellett (Traunradweg R4) Atterseeig. Az út nagyrészt murvás úton vezetett a folyó mellett, voltak részek viszont, ahol az R4-es jelzést nem lehetett követni (nekünk legalábbis nem sikerült :-) ), de térképpel és helyi segítséggel így is eljutottunk a célállomásig, viszont a vége meghaladta a 90 km-t. Nem is bántuk, hogy beszélgettünk a helyiekkel, mert amikor hallották, hogy az Attersee után a Römerradweg-en (R6) szeretnénk folytatni az utunkat az Inn folyóig, akkor lebeszéltek róla minket, mondván nem annyira látványos az útvonal. Inkább egy a tavak melletti útvonalat (Salzkammergut radweg R2, Mattigtal radweg R24) javasolták, ami a számításaink szerint egy nappal megnöveli a menetidőt.
Elfáradva este f9-re értünk az Attersee melletti kempingbe, mivel aznap 116 km-t és közel 1150 m szintet tettünk meg a tervezett 80-90 km-rel szemben (csomagokkal!). Az utunk során látott kempingek közül ez volt a legrosszabb (lepukkant volt, csak németül beszéltek, semmi infóval nem tudtak szolgálni a környező, következő tónál levő kempingekről, épp hogy csak a levegővételt nem számolták fel az árba: külön kellett fizetni pl szemétdíjat és ezek a tételek az ártáblán sem voltak kint), szóval ajánlólevelet nem állítanánk ki nekik. És szerencsétlenségünkre pont az Attersee partán terveztünk eltölteni két éjszakát. :-) Azért túléltük, így volt mihez viszonyítani a későbbiekben.
1. nap össz táv: 116 km, 1150 m szint
1. nap képekben: ebédfőzés a folyóparton - felhős/napos igazi tekerős idő - Römerweg
2. nap - 2012.08.12. vasárnap Attersee
Ez a nap a pihenésről (is) szólt, ami a tegnapi nagy táv után jól esett! Délelött átbeszéltük az útvonalmódosítást, megfogadtuk a tegnapi tanácsot és a Römerradweg helyett a másik utat választottuk (3. napra). Egy finom ebéd után (magunk főztünk) pedig felkerekedtünk, hogy csomag nélkül (!) felfedezzük a tavat. Észak felé indultunk, ami később jó választásnak bizonyult, mind a hátszél/szembeszél, mind a lejtők/emelkedők tekintetében. A tó keleti része inkább a sportolni vágyóknak kedvez, sok helyen láttunk búvárkodókat, szörfösökat, szabadstrandokat és egy részén a tónak meglepően sok montist is (gondolom onnan indult a hegyekbe valami jó kis túraútvonal).  A tó nyugati részén sok-sok kis magán partszakasz/strand volt lekerítve, inkább a napozni/fürdőzni vágyóknak kedvezve. Mindkettőnket nagyon emlékeztetett a Garda tóra. Nagyrészt a tavat körülvevő autóúton lehet tekerni, néhány szakasz kivételével, ahol már elkészült a külön kerékpársáv. A vezetők nagyon figyelmesek, türelmesek és sokkal nagyobb ívben előznek, mint nálunk.
2. nap össz táv: 58 km (tó körbe 48 km), 200 m szint
2. nap képekben

3. nap 2012.08.13. hétfő Attersee - Wallersee
A tó gyönyörű, de a kempiungtől könnyű szívvel vettünk búcsút és indultunk meg az R2-n, ami a Salzkemmergut-i régiót behálózó körút. Mi csak egy részén, az Attersee, a Mondsee, az Irrsee és a Wallersee mentén követtük ezt az útvonalat, utána az R24 felé tartottunk (de ez már a következő nap volt).  Az út első szakasza ismerős volt, hisz előző nap körbetekertük a tavat, most pedig az R2-n indultunk el, ami nagyrészt követi azt az utat. Hol egy kicsit elkanyarodva tőle, kisebb forgalmú hegyi utakra vezetve minket. Volt kistányéros fölfelé és jól megérdemelt gurulás is rendesen. A tavak között - egy kis kb 400 m-es szakasz kivételével - aszfaltúton vezetett az utunk. Tavak, hegyek, mindegyik egy kicsit más, mint az előző. Egy a tóparton elfogyasztott (hideg) ebéd után érkeztünk meg Neumarkt Wallersee-n keresztül a kempinghez. Azt hiszem, a nyaralásunk során ez volt a legjobban felszerelt szállás (hajszárító, meleg fürdőrészleg, tisztaság), mindennel nagyon meg voltunk elégedve. Az szállás árában benne van a strand használat is, így délután kicsit pancsoltunk is. Megismerkedtünk egy olasz fiúval, Nikolasszal, együtt vacsoráztunk (mindketten gázfőzővel főztünk), jókat beszélgettünk. Ő pont arrafelé tartott, ahonnan mi jöttünk (Linz), így megosztottuk vele a tapasztatainkat, megnéztük egymás térképeit. :-)
3. nap táv: 67,3 km
szint: 450 m
3. nap képekben
4. nap 2012.08.14. kedd Wallersee - Obernberg
A negyedik nap egy kicsit később indultunk (11 órakor), mint terveztük, mert Nikolasz bicaján segített Szabi "pár" dolgot kijavítani (ahhoz képest, hogy nemrég hozta el a szervízből a féket kellettbeállítani, a váltóbowdent rövidíteni, egy láncszemet ki kellett venni a láncból és a keréknél hiányzott egy alátét, ezért a gyorszár nem fogta jól a kereket). A tótól újabb hullámvölgyek jöttek, lassan kezdtek az izmaink hozzászokni az emelkedőkhöz :-) Hangulatos erdei utakon is haladtunk és utunk során rengeteg állatok figyelhettünk meg: őzeket, nyulakat, mókusokat, vidrát, sok-sok madarat. A kerékpár általában elég halk ahhoz, hogy az ilyen állatokat közelről megfigyeljük, meglepjük. Amikor elértük Brannau-t, az Inn folyó partján már kevesebb emelkedővel találkoztunk. Főleg a töltésen, murvás úton tekertünk és hamar elértünk Obernbergbe. A Panorámakemping a családias kempingek mintaképe. Tiszta, hangulatos, kedvesek az üzemleltetők (egy család üzemelteti), olcsó (13 EUR/éj) és a kis sátorral utazóknak külön asztalok vannak fenntartva. A mi sátrunk volt az utolsó....szomszédaink: Rudi az osztrák fiú, aki az Inn melletti bringaúton tekert már egy hete, valamit egy francia család, akik 5-en indultak el már 4 hete otthonról (érdemes megemlíteni a teljesen vízálló, házilag kannából eszkábált csomagtartójukat). A program mindig hasonló: sátorverés után, fürdés, vacsi (spéci francia salátával is megkínáltak minket), közben beszélgetés a szomszédokkal, másnap tervezgetése.
4. nap táv: 87,3 km
szint: 400 m
4. nap képekben: saját asztal a kempingben - tisztavízű pisztrángos patakok - tavak - hegyek - Nikolasszal indulásra készen - franciák által eszkábált csomagtartó

2012. szeptember 10., hétfő

Virág nekem

Ezt a gyönyörűséget kaptam Annától, szalaghímzéssel készült medál. Nagyon szeretem és biztos sokat fogom viselni. Köszönöm!

2012. szeptember 9., vasárnap

Ceglédbercelen jártunk...

Éva (Bogyimami) meghívására a szombatot Ceglédbercelen töltöttük egy hatalmas kézimunka találkozón. A társaság szuper volt, sok új arc párosul már a neten megismert lányokhoz. A buli hangulatát külön emelte a finom pörkölt és a rengeteg süti, finomság. Mellette pedig a rengeteg hímzés (amely kb egy hónapra való inspirációt adott, most legszívesebben itthon maradnék egy hétig alkotni), beszélgetés vég nélkül. Illetve köszönjük Juditnak a vásárlási/tapogatási lehetőséget. Pár dolgot én sem tudtam otthagyni (de természetesen ezekre nagy szükségem is volt!) :-) Köszönöm a szervezést, meghívást! Jövőre ugyanott találkozunk!
A teljesség igénye nélkül egy kis válogatás a munkákból (Timi virágai, angyalkái és tűtartói, Maja apróságai, Polly kalitkája, Tündérke hímzős nője, gyöngyei, Margó virágai)


 Érdekesség: gyerekrajz alapján készült királylány baba (Bogyimamié)
Bogyimamitól ajándékba kapott dekor gombok (a békás Tündérke választása, a madaras az enyém)

Ákos megérkezett

Egy kis várakozás után végre megérkezett (2012.09.08.-án) Kriszti és Imi kisfia, Ákos. Innen is sok szeretettel gratulálok hozzá! Erre az alkalomra készült egy újabb képeslap, fiús kék színben.


2012. szeptember 2., vasárnap

Szofi tündérkéje

Az utóbbi időben újabb doboz született (azért nem kezdek bele a sorozatgyártásba :-) ), mégpedig a már korábban mutatott tündérkém felhasználásával. Ezentúl kolléganőm kislányára, Szofira "vigyáz". A technika hasonló, mint Eszter dobozánál. Mint ahogy a hímzés színeiben is a barna dominál, barna szalaggal díszítettem és festék helyett kávé-pácot kapott a doboz lakkozás előtt. Nekem nagyon tetszett a végeredmény!