2014. május 30., péntek

Hétvége a Zselicben

Édesanyám névnapját együtt ünnepelte a család egy hétvégével a Zselicben. A helyválasztás tökéletes volt. Szombat délelőtt indultunk útnak és első állomásunk a szennai skanzen volt. Nem is lehetett volna ideálisabb időnk, hogy megnézzük a talpas-favázas népi építészet áttelepített emlékeit, megkóstoljuk a házi mákos tésztát és kipróbáljuk a különféle régi játékokat. Brugattyú, légykapó, csülközés, brigézés, gúskarika dobás, győzd le a sárkányt, vesszőparipa és mutyizás....melyiket ismeritek? :-)
A skanzen után elfoglaltuk a szállásunkat, a sokak által ismert apró településen Patcán, a Katica tanya egyik házában. Erről a helyről tényleg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, hisz annyi féle program és lehetőség áll a rendelkezésre, amennyit az ember csak be tud fogadni :-)
Azon a hétvégén volt a Nemzeti Parkok napja, mely alkalomból a Csillagos égbolt parkban éjszakai csillagnéző túrát szerveztek. Este fél 8-tól körül belül 11 óráig tartott a program (kb 5 km, megállókkal), a Duna-Dráva Nemzeti park parkőreitől és csillagászoktól sok-sok érdekességet tudtunk meg az erdő növény és állatvilágáról, valamint a csillagokról. A Zselici csillagos égbolt park arról híres, hogy az országban itt a legkisebb a fényszennyezettség, éjjel itt látni a legtöbb csillagot. Szerencsénkre derült égbolt és gyönyörű csillagos ég, hullócsillagokkal várt minket. Nagyon megérte elmenni. Azt hiszem, egyszer szeretnék még ilyet látni egy sivatagban, állítólag ott még gyönyörűbb.
Másnap a Katica tanyán mulattuk az időt: állatsimogatóval, megnéztük a lovagi várat, kipróbáltuk a ponton hidat, a bubi-harcot...csak ajánlani tudom a helyet, főleg gyerekekkel tökéletes. Hazafelé beugrottunk a Balatonhoz, hogy megmutassuk sógornőmnek, Bellenek, aki most látta először a magyar tengert. Elég viharosra sikerült, de nagyon tetszett neki!
 Szenna Skanzen

ki tudja, hogy mit játszunk?

mi készül?



nagy számban, kb 50 fő vett részt a túrán 
reggeli a kertben, természetben

lovagi vár 

tó: lehet csónakázni, vizibiciklizni, ponton hídon átsétálni...úszni, ha beleesel :-)

fa labirintus

bubiban :-)

viharos Balaton, de így is gyönyörű 


2014. május 29., csütörtök

Játék Majával

Régen ajánlottam már játékot, épp itt az ideje :-) Majánál lehet nyerni sok-sok szépséget, remélem én leszek az a szerencsés :-) Gyertek ti is játszani!


Camino

Korábban is olvastam már könyvet a spanyolországi zarándokútról, az Együtt külön utakon című könyvet és most egy véletlen (egy elmaradt ébresztés miatt) folytán került a kezembe Sándor Anikó könyve. Történt ugyanis, hogy a Tési fennsík teljesítménytúrára később indultunk, mint terveztük, mert a túratársat nem ébresztette a telefonja. Mi viszont időben keltünk és mit volt mit tenni, belelapoztam az ágy mellett levő könyvbe.... Sándor Anikó a magyar Caminoról írt műve (Magyar Camino A magad útján) kisebb részt szól az útról, inkább János életéről, döntéseiről. A könyv feléig jutottam, aminkor elkészült a barátunk és túrázni indultunk, de a jóvoltából később (rá egy hétre) megkaptam kölcsön a könyvet. A félbemaradt olvasmánynak sikerült annyira felcsigáznia az érdeklődésemet, hogy az egy hét alatt elolvastam Anikó másik két könyvét, ami a spanyolországi zarándokútról (El Camino Az út, ami hazavisz) és az utána következő életéről, gondolatairól szól (Az ajándék - Élet az El Camino után). Érdekes olvasni, hogy mindenki mennyire másként éli meg a maga caminoját, azt hiszem ez tényleg egy lelki út (is). Sokszor foglalkoztat ez az út, túra, kihívás....mindenki nevezze, aminek szeretné... elképzelhető, hogy valamikor én (mi) is nekivágok(unk). :-)



2014. május 21., szerda

Búcsúzóul...

És hogy a kreatív blog elnevezést se hazudtoljam meg, készült nemrég egy kis ajándék, egy kolléganőmnek, aki külföldre költözik a párjával együtt. Gondolkodtam, hogy mivel lepjem meg, valami olyasmit szerettem volna készíteni, ami hasznos és akár a mindennapjaiban is vele lehet. Így esett a választásom a zip-es tartóra, amiben még sosem csalódtam, pedig készült pár pár ilyen ajándékba. A bejegyzést előre, programozottan írtam meg, az ajándék átadása utáni időpontra időzítettem, így nem tudom, hogy fogadta az ajándékot, remélem örömmel, ahogy készült :-)
 a mérete 12 cm *8 cm, akár kis neszeszernek vagy papírzsepi tartónak is ideális
  részletek...

2014. május 20., kedd

Tési fennsík 25km

Olvasás, bicajozás.. és azért a gyalogtúra is belefér, edzeni kell a nyaralásra :-) A májusi hosszú hétvégi pihi után a májusi extra rövid hétvégén is elutaztunk. Szombaton még dolgoztunk, este pedig már zötykölődtünk a vonattal Fehérvárra Tomi barátunkhoz. Onnan reggel közösen indultunk Várpalotára, hogy részt vegyünk a Tési fennsík 25 km-es teljesítménytúráján. Az útvonal: Várpalota - Vár-völgy - Várberek - Kis-Futóné - Márkus-szekrénye - Bátorkő - Vár-völgy - Várpalota szint: 410 m táv: 24,2 km
Az időjárással nagy szerencsénk volt, csak az utolsó 5-6 km-en áztunk el a monszunszerű esőben, de ez sem szeghette kedvünket. A célban pedig várt minket a szokásos mosolygós zsírosdeszka :-)

 igen, volt egy kis sár....

 az úton...
 az égig érő fa
 még jó, hogy mindenkinél volt telefon fényképezőgép (nekem is kell venni egy okosabbat :-) )
 a legjobbakkal :-)
itt már rendesen esett - a vár(rom) alatt

2014. május 19., hétfő

Tekerés a Vértesben

A májusi hosszú hétvégéből két napot a Vértesben töltöttünk a barátainkkal. A program a következő volt: pihenés, tekerés az erdőben, szalonnasütés, beszélgetés és nagy nevetések :-)
Várgesztesen egy magánháznál volt a szállásunk az Eck Panzióban egy nyugalmazott katonaházaspárnál, ahol minden adott volt a kikapcsolódáshoz. Az első két nap pár futózáport leszámítva nagyon szép időnk volt. Harmadnak, az indulásunk napján (amikorra egy vértesi teljesítménytúrát is terveztünk) viszont órákig szakadt az eső, így a Vértesi TT-n már nem is vettünk részt. Így is nehezen járhatóak voltak az utak a hegyen, nem hogy az áztató eső után. Mindent összevetve nagyon jó kis út volt, pár képet hoztam mutatóba is.
 
 erdei romantikus....
 csoportkép az majdnem mindenhol készült, hála a technikának és végül is nem rohantunk :-)
 kisebb gally-kupac, na, ez jól jött volna az esti szalonnasütésnél
 Tomi vezetett minket az "úton"
 Béke és szocializmus...
 sár az volt...
gyönyörű volt az erdő...a sok esőnek is köszönhetően :-)
kellemest a hasznossal...nyújtás közben fagyi-pertu :-)

2014. május 18., vasárnap

Egy újabb sorozat...

Egy újabb könnyed vámpírsorozatba kezdtem bele, Richelle Mead Vámpírakadémia hat kötetes regénysorozatát olvastam el. A sztori pörgős, izgalmas és természetesen a romantika sem hiányozhat belőle. Ajánlom annak, aki könnyed olvasmányra vágyik és szereti a sci-fiket :-)