2011. március 15., kedd

Lillafüred – itt a tavasz :-)

Az első igazi tavaszi hétvégét Lillafüreden töltöttük. Tőlünk szokatlan módon a bicajok most itthon maradtak, helyette a túrabakancsokat vittük. (Végre felavattam a karácsonyra kapott Meinl bakancsomat!) :-)

Lillafüreden a Tókert Panzióban foglaltam szobát, nagyon jó választásnak bizonyúlt, elégedettek voltunk!


A Hámori tó még be volt fagyva, így a csónakázás elmaradt :-)


Lillafüred másik nevezetessége a 20 méteres Szinva vízesés
Szombaton csak kisebb sétát tettünk és meglátogattuk a Herman Ottó emlékházat. Hihetetlen ember volt, milyen sokmindennel foglalkozott és bármihez nyúlt maradandót alkotott (Magyarország pókfaunája, madarak, halászat, néprajz, régészet – Szeleta barlang, politika).


Pelelak – Herman Ottó vendégház
Sétánk közben megismerkedtünk egy különleges virágot készítő lánnyal. Nyírfából különféle késekkel készülnek ezek a gyönyörűségek. Mi natúr fa virágot vettünk, de készülnek színesek is.Vasárnap két gyalogtúrát jártunk végig. Az egyiket a virágkészítő lány ajánlotta, szerinte ötcsillagos panoráma út és igaza volt. Útvonal: Csanyik völgytől a piros jelzésen – Molnár szikla – Szinva tanösvény - Kék, Piros négyzet Szeleta barlang – Felsőhámor – Lillafüred.még alszik a természet, pár rügy látszik, de 1-2 hét múlva minden zöld lesz majd

 kökörcsin

Távolban a lillafüredi Palotaszálló

közelebbről

Szeleta barlang – ősember lakhelyéül szolgált, világhírét a finoman megmunkált lándzsahegyek és őskori kőszerszámok alapozták meg

Vasárnap délután a Lillafüredi kisvasúttal utaztunk a garadnai végállomásra, ahonnan visszakirándultunk a szállásra. A kb 20 perces menetidő alatt elhaladtunk a Hámori tó partján, az Őskohó és a pisztráng nevelde mellett. A végállomástól egy ideig a kocsiutat követve haladtunk, majd a pisztrángteleppel szemben indult a Piros + jelzés, mely meredeken felvezetett a hegygerincre, onnan a Piros jelzésen folytattuk utunkat, majd a Zöld jelzést követve jutottunk vissza a Hámori tó partjára.kisvasút

végig a gerincen
A két túra között a jól megérdemelt ebédünket a Tókert Panzió éttermében fogyasztottuk el. Menűt ettünk: erőleves, sült pisztráng friss zöldségekkel és hasábburgonyával, somlói galuska desszerttel.

A hétfői napra terveztük a Szent István Barlang meglátogatását. A szálláshoz kaptunk ingyen belépőt, így a sorbanállást is megspóroltuk. A barlang látogatható része nem olyan terjedelmes, mindösszesen 340 m (oda-vissza), viszont gyönyörű cseppkő képződményeket láthatunk.


fotózni természetesen vakú nélkül lehet csak
A Lillafüredi hétvégénk zárásaként végigmentünk mégegyszer a kisvasúttal (Lillafüred – Garadna – Lillafüred – Miskolc), hogy elbúcsúzzunk a tájtól.
 
Tündérke
on
Remek programok, lehet, hogy mi is kipróbáljuk valamikor :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése