2013. február 18., hétfő

Ellentétek...

Két teljesen ellentétes könyvet hoztam ma nektek és mind a kettő a maga műfajában nagyon tetszett.
Az első egy keményebb műfaj: Battle Royale - Van rosszabb az iskolánál. Ha pár szóban kellene jellemeznem a könyvet: megdöbbentő, izgalmas, véres és meglepő.
Megdöbbentő maga a sztori. A regény alaptörténete és gondolatmenete igen csak hasonlit A legyek ura cimű könyvhöz. Ám a 15 – 16 éves fiatalok itt nem egy baleset következtében kerülnek egy elhagyatott szigetre, hanem szándékosan szállitják őket a ,,játék” szinhelyeként szolgáló helyre. A gimnazista osztály tanulóinak szembesülniük kell a kegyetlen játékszabályokkal: a cél, hogy a ,,játék” kezdetén kézhez kapott fegyverrel (amely esetenként balta, gépfegyver, de akár kanál is lehet) lemészárolják egymást, mig végül csak egy fiatal marad életben). Takami Kósun nagy fantáziával alkotta meg a könyvet, ami izgalmas és néhol túlságosan is véres (szerencsére a diákok gondolatait, érzéseit is szemlélteti, ezért nem csak egy silány thriller). A befejezés pedig meglepő! (Ettől függetlenül nem ajánlom mindenkinek.)
Az alaptörténet hasonlít a tavaly moziban is vetített és könyven is olvasható  Éhezők viadalára, de sokkal durvább. Ha elolvassa az ember, sokáig a hatása alatt van.
A másik könyv, ami sikeresen elterelte a gondolataimat egy könnyedebb, romantikus regény "habparódia": Parti Nagy Lajos A test angyala. Nem is a történet, hanem inkább a szófordulatok, a humoros megközelítés a szórakoztató.
 

6 megjegyzés:

  1. Tényleg szöges ellentéte egymásnak a két könyv. Nem biztos, hogy az elsőt el akarom olvasni...

    VálaszTörlés
  2. Bevallom, mostanában nem tudok brutális könyveket olvasni. Zacher Gábor toxikológussal egy interjúkötet jelent meg nemrég. A téma sok esetben sokkoló, de konstruktívan, szellemesen, lendületesen beszél róla. Ha érdekel, szívesen kölcsönadom! :)
    Brigi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Brigi! Köszi az ajánlót. Szívesen elolvasnám a könyvet. Mi a címe?

      Törlés
  3. A címe: Mindennapi mérgeink. A főorvos bevallottan munkamániás és csokoládéfüggő. :) Bár hangsúlyozottan más a szenvedéllyel élt élet és más a szenvedélybetegség. 15 éve dolgoztam vele egy intézményben, és mindenkivel szót talál: a felső tízezer tagjával és a hajléktalannal is.
    Azért ajánlottam csak, mert látszik, hogy szereted a továbbgondolásra érdemes könyveket. :) Elnézést, remélem nem veszed okoskodásnak...
    Brigi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dehogy veszem okoskodásnak! Sőt, szeretem az ajánlott könyveket. Hallottam erről a kötetről, de még nem volt szerencsém hozzá. Megpróbálom megszerezni, ha esetleg nem sikerül, akkor szívesen élnék az általad felajánlott lehetőséggel. Köszi!

      Törlés