2010. március 26., péntek

Millenáris

Halmozzuk a kultúrális élvezeteket! Tegnap este a Millenáris Teátrumban voltunk Snétberger Ferenc és Dhafer Youssef koncerten. Most hallottam élőben őket először, fantasztikus volt! Bár a neten közös videót nem találtam, de mindenkinek ajánlom, hogy hallgassa meg Snétberger Ferenc Song to the East című számát.

Aki esetleg nem ismeri a két művészt, egy rövid leírás róluk:

“Snétberger, aki – a latin zenétől a flamencón át a bossa nováig, a klasszikus gitárzenétől a keleti-arab zenei világig – szélesre tárta pályafutása során saját zenei horizontját, megkapó és egyedi spirituális utazásra indul minden egyes alkalommal, amikor Dhafer Yousseffel játszik egy színpadon.

A kozmopolita zeneszerző, énekes és oud (arab lant) játékos, Dhafer Youssef 1967-ben született a tunéziai Teboulbában. 1990 óta Európában él és dolgozik. Mélyen megindító vokálja, lantjátéka, arab színezetű zeneművei, formabontó elektronikus vibrafonjátéka és a különböző dallamok összeolvadása a kortárs elektronikus/világzene színpadának ragyogó csillagává teszik. Dhafer az iszlám hagyományokhoz nyúlik vissza spirituális hangzású énekével. A Guardian szerint: „Ahányszor csak Youssef kinyitja a száját, több évszázada letűnt, sötét, ősi templomok képét idéző, szárnyaló hangot hallunk.” Amikor sötét baritonja hajmeresztő fejhangba megy át, a közönség úgy érzi, talpa alatt „megmozdul a föld..”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése