2010. november 16., kedd

Darules

Van még egy elmaradásom… október közepén a Hortobágyon jártunk darulesen. Sajnos az időjárás nem volt annyira kegyes hozzánk, de így is nagyon jól éreztük magunkat Tomiékkal, akik profi madarászok :-)

A darvakról röviden: “A híres daruvonulás a késő őszi naplementék eseménye, amely Hortobágy egyik leglátványosabb és legemlékezetesebb madármozgalma. A vonuló darvak napközben a nemzeti parkot övező mezőgazdasági táblákon táplálkoznak. Késő délutántól gyülekeznek újra a pusztán, ahonnan naplemente idején nagy csapatokban húznak a hortobágyi halastavak irányába, ahol az éjszakát töltik. Az Észak-Európából (zömmel Finnországból) szeptember második felében érkező madarak a komolyabb fagyok beköszöntéig maradnak nálunk, majd Szicílián, illetve a Boszporuszon keresztül jutnak el észak-afrikai, tunéziai, szudáni telelő területeikre. A Hortobágyon átvonuló darvak száma másfél évtized alatt néhány ezerről 50 –60 ezerre nőtt. Az eget betöltő hangos darucsapatok látványa minden szemlélő számára felejthetetlen élményt nyújt.”


messzi tájon


V alakban

profik :-)

sikerült észrevétlenül egészen közel kerülni hozzájuk (a Látogatóközpontban) :-)

a kihagyhatatlan…

Ha eljutunk a Hortobágyra, akkor érdemes meglátogatni a Madár kórházat (Hortobágyi Madárpark) is, ahol sok érdekességet tudhatunk meg, láthatunk gyógyuló madarakat, megnézhetjük, hogy szoktatják vissza őket a természetbe.



az egyik lakó a Madárkórházban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése