2010. november 23., kedd

pom,pom, pom

Ma van a születésnapom és a legszebb ajándék az a sok figyelmesség (e-mail, sms, üzenet, telefonhívás), amit a családomtól, a barátaimtól, az ismerőseimtől és a környezetemben élőktől kaptam! Köszönöm! :-)


A torta e-mailben érkezett, egyszer remélem élőben is megkapom :-)

  1. eva
    on
    Itt is köszöntünk szoros öleléssel :) )
    Éva, Tamás, Donát
  2. moklin
    on
    Wow. Ez aztán jól néz ki (tényleg jó lenne élőben is).
    Nagyon boldog szülinapot itt is.
  3. Tündérke
    on
    Itt is nagyon boldog szülinapot kívánok! :-)
  4. Kiskalács
    on
    Boldog szülinapot kívánunk utólag!!!
    Pusziii!
    Dani & Dóri
  5. fitri
    on
    Utólag is nagyon boldog szülinapot!
  6. Polly
    on
    Kicsit megkésve
    Nagyon boldog születésnapot kívánok!
  7. Sofie
    on
    Köszönöm lányok! :-)
  8. Eszti
    on
    Boldogságos Szülinapot! Ez a torta csúcs!

2010. november 21., vasárnap

RR tali

Tegnap mi láttuk vendégül a lányokat, nálunk tartottuk a szokásos havi RR talit! Nagyon jól éreztük magunkat (remélem ti is) és örültünk, hogy eljöttetek! Köszönöm a szülinapi előköszöntést is!


Valamint visszakerült hozzám a kész RR kendőm, mindenki nagyon szépen hímzett rá! Köszönöm! Ma pedig megfogalmazódott, hogy mi lesz a következő RR kendőm témája (de ez legyen meglepetés)… még nem tudom mikor kezdjük az új kört, hisz van pár kednő, amin nagy az elmaradás. Nekem még Ibolya kendője van hátra, a napokban elkezdnem hímezni (JJ minta).

2010. november 16., kedd

Darules

Van még egy elmaradásom… október közepén a Hortobágyon jártunk darulesen. Sajnos az időjárás nem volt annyira kegyes hozzánk, de így is nagyon jól éreztük magunkat Tomiékkal, akik profi madarászok :-)

A darvakról röviden: “A híres daruvonulás a késő őszi naplementék eseménye, amely Hortobágy egyik leglátványosabb és legemlékezetesebb madármozgalma. A vonuló darvak napközben a nemzeti parkot övező mezőgazdasági táblákon táplálkoznak. Késő délutántól gyülekeznek újra a pusztán, ahonnan naplemente idején nagy csapatokban húznak a hortobágyi halastavak irányába, ahol az éjszakát töltik. Az Észak-Európából (zömmel Finnországból) szeptember második felében érkező madarak a komolyabb fagyok beköszöntéig maradnak nálunk, majd Szicílián, illetve a Boszporuszon keresztül jutnak el észak-afrikai, tunéziai, szudáni telelő területeikre. A Hortobágyon átvonuló darvak száma másfél évtized alatt néhány ezerről 50 –60 ezerre nőtt. Az eget betöltő hangos darucsapatok látványa minden szemlélő számára felejthetetlen élményt nyújt.”


messzi tájon


V alakban

profik :-)

sikerült észrevétlenül egészen közel kerülni hozzájuk (a Látogatóközpontban) :-)

a kihagyhatatlan…

Ha eljutunk a Hortobágyra, akkor érdemes meglátogatni a Madár kórházat (Hortobágyi Madárpark) is, ahol sok érdekességet tudhatunk meg, láthatunk gyógyuló madarakat, megnézhetjük, hogy szoktatják vissza őket a természetbe.



az egyik lakó a Madárkórházban

2010. november 15., hétfő

Fehér-Vár-Palota

Kihasználva az egyik utolsó napsütéses, meleg hétvégét november 6.-án másodjára vettem részt a Székesfehérvár és Várpalota közti teljesítménytúrán. Eredetileg a gyalogosoknak hírdetik a túrát, de örülnek a kerékpáros teljesítőknek is. Idén négyen vágtunk neki a távnak, természetesen kétkeréken. Az eredetileg 40 km-esnek tervezett távot a helyiek jó helyismeretének köszönhetően megcsináltuk 52 km-en. :-) Ugye, nem csak gyalogtúrán lehet rövidíteni :-) )) Csodás időnk volt, jó társaságunk, beszéljenek helyettem a képek. 



 



 



a csapat a Baglyas tetején



idén is lejöttem, de bátrabban, mint 2 éve :-)

 



 


nem mindig volt sima az út

Útvonal: Székesfehérvár (Országalma) – Székesfehérvár (Savanyúvíz forrás) – Moha (Közösségi ház) – Duzzogó fürdőrom – Iszkaszentgyörgyi kastély – Kőasztal – Szenes horog – Csór – Kilátó hegy – Meredélyfő – Baglyas – Inotai víztároló – Várpalota

A túráról egy másik beszámolót is ajánlok, amit az egyik túratársam írt, férfi szemmel. :-)

2010. november 8., hétfő

Van kedvenc idézeted?

Állandó kedvencem nincsen, de ez az idézet nagyon megfogott a napokban:

“Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban.” (Gandhi)

Neked van kedvenced?


                                                       kép forrása
 
  1. Eszti
    on
    “Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.” (Weöres Sándor)
  2. Sofie
    on
  3. Tündérke
    on
    Több is van, például a gyerekvállalással kapcsolatban ennek ugyanaz a lényege, mint annak, amit a filmben láttunk, csak máshogyan fogalmaz :-)
    “Gyereket akarni igen nagy elhatározás. Ilyenkor dönt úgy az ember, hogy élete végéig a testén kívül dobogjon a szíve.” (Elizabeth Stone)
    Vagy ez:
    “Életünket nem lélegzetvételeink száma határozza meg, hanem azok a pillanatok, amikor eláll a lélegzetünk.”
    Ez pedig gimnázium óta jellemző rám :-)
    “Minden emberi tehetség két alkotóelemből áll: türelemből és időből. A tehetséges embereknek erős az akaratuk, és keveset alszanak.” (Honoré de Balzac)
  4. Sofie
    on
    Köszi, hogy megosztottad velünk. A legutolsó tényleg olyan, mintha Rólad írták volna!

2010. november 7., vasárnap

Ízek, imák, szerelmek

A héten csajos mozizást tartottunk, a keresztszemes lányok közül négyen megnéztük az Ízek, imák, szerelmek című filmet. Nekem nagyon tetszett. Címszavakban: Julia Roberts (csak jó lehet), romantika, merengés az életen, szép helyek, pasik, nevetés, bölcsességek…. mint például: “A gyerek olyan, mint az arctetoválás. Mindkettőt nagyon kell akarni.” :-) )) 


A hétvégén pedig részt vettünk a Fehér-Vár-Palota (gyalogos és kerékpáros) teljesítménytúrán, nemsokára jön a beszámoló! :-)

2010. november 3., szerda

Gyalogtúra a Gerecsében

Október elején a most már hagyományosnak nevezhető céges kirándulás alkalmával a Gerecsében, pontosabban a Pisznicén voltunk.  A hely különlegessége, hogy a Duna Ipoly Nemzeti Parktól kellett engedélyt kérni, hogy a szigorúan védett területet idegenvezetővel bejárhassuk.

A cég telephelyéről a jól megszokott társasággal, teli busszal indultunk Pusztamarótra. Onnan már gyalogosan, a természetvédelmi őr vezetésével fedezhettük fel a Pisznice csúcsot, a szurdokvölgyet, a vörösmárvány bányákat és sziklamászók gyakorló helyét. Gyönyörű volt az őszi erdő, tiszta levegő, jó társaság, mint mindig jól éreztük magunkat a hosszúra nyúlt nap ellenére is, de beszéljenek helyettem a képek:


itt van az ősz, itt van újra…


kisebb-nagyobb szinteket kellett legyőzni

szurdokvögy – csodálatos



sziklamászók



kis szépségek

Tündérke
on
Hűha, ezek a csodálatosan szép képek valóban magukért beszélnek :-) ))

2010. november 1., hétfő

Dráva mentén III.

Az ötödik napon léptünk át Szlovéniába. Az osztrák szakasz utolsó részén már eléggé megritkultak a jelzések. Na, itt volt, hogy hosszú kilóméterekre el is tűntek. Egy kicsit kavarogtunk is Davogradnál, de aztán hamar ráéreztünk, hogy merre tovább.


Davograd után
Az út tervezési szakaszában rengeteg szlovén honlapot néztem végig kempingek után kutatva, sajnos kevés sikerrel. Így már előre tudtam, hogy ezt a részt (Lavamünd – Maribor) egy nap alatt kell teljesíteni, ha kempingben szeretnénk aludni. A szint diagramból tudtuk, hogy nem lesz egy lapos rész, de hogy ennyire nem, azt nem gondoltuk volna. Davograd után egy erdei útra tértünk, az elején aszfalt burkolattal, majd zúzott köves, illetve egész durva montis terep következett. Podvelkától az út egy része a Pohorje Nemzeti Parkban vezetett. Gyönyörű erdős környezet és 7 km-es emelkedő csomagokkal. A jutalmunk utána egy 6 km-es gurulás volt :-)


Pohorje Nemzeti Park


hegyek-völgyek között a Dráva
Falánál tértünk vissza a folyó mellé. A szlovén szakaszon az út már nem bővelkedett kerékpáros pihenőkben és vízvételi lehetőségben. Egy útmenti házból kértünk vizet, ahol nagyon segítőkészek voltak.


nagy ritkán egy-egy ilyen kis tábla jelezte, hogy jó úton haladunk


az egyetlen kerékpáros pihenőhely, amit az úton láttunk, ezt is EU-s pénzből építették (egy kis tábla hirdette rajta)
Kisebb emelkedő után érkeztünk Ruséba, majd egy lejtő és egy egyenes szakasz után Mariborba. A város szélén, a sportközpont és a Nemzeti Park bejárata mellett volt a kempingünk (Camping Center Kekec), amit már előre kinéztem. Nagyon elégedettek voltunk vele: rendezett környezet, nem túlzsúfolt sátorhelyek, tiszta zuhanyblokk.


szender (a kempingben készült ez a fotó)
Ahhoz képest, hogy a Dráva menti út szlovén szakaszának az infrastruktúrája nem épült ki, Maribor és a Pohorje Nemzeti Park kész kerékpárosparadicsom. Csak ott el lehetne tölteni 1 hetet, sajnos nekünk ennyi időnk nem volt, de azért körbenéztünk és elraktároztuk a lehetőségeket :-) Utazás előtt körbenéztem az interneten és a Nemzeti Park honlapjáról nagyon jó kis térképeket, túraútvonalakat lehet letölteni, sőt lehetőség van ingyen megrendelni a kiadványokat, térképeket. A kemping közel volt a Sport központhoz, nagy volt az éjszakai élet, mi is egy pizzériában költöttük el a vacsoránkat, kicsit ünnepeltünk is, hisz már közel voltunk a végcélhoz. A nap végére 82,8 km-t tettünk meg és 1300 m szintet (ez volt az utunk alatt a legtöbb).

Másnap (hatodik nap), mivel az időjárás előrejelzés 1-2 napon belül megint esőt jósolt, továbbindultunk. Délelött egy rövid Maribori városnézést terveztünk. Körbejártuk a régi városrészt, megnéztük a szlovénok büszkeségét, a 400 éves szőlőtőkét és megcsodáltuk a bormúzeumukat is.


Maribor


400 éves szőlőtőke

régi városrész
Nagyon élhető város Maribor, vigyáznak a kerékpárosokra, szinte minden utcában (még a kisforgalmú mellékutcákban is) van kerékpársáv. Egy kedves olasz csapattal is összefutottunk, akik ugyanazt az utat járták be, csak egy kis fáziskéséssel, ezért nem találkoztunk még velük. Mariborban előre megvettük másnapra a vonatjegyet, hogy ne érjen minket meglepetés, ennek ellenére ért…de erről majd később :-) A városnézés után elindultunk Ptujba, ami már csak ráadás volt, hisz hivatalosan a Dráva menti út Mariborig tart. Két nagyobb (10%-os) emelkedőn kívül nem volt nagyobb akadály, egy kisforgalmú úton elértük Ptujt. Gyönyörű kis város. Olyan piros cserepes háztetőkkel, mint Prága, kis utcácskákkal, mint Szentendre. Nagyon szerethető város.


Ptuj


gyalogos és kerékpáros híd
Az itteni kempinggel (Camping Terme Ptuj) már nem voltunk annyira megelégedve, túl nagy és eléggé leharcolt a vizesblokk is. Délután még egy kicsit visszatekertünk a belvárosba, élveztük a hely a hangulatát. Másnap reggel indult a vonatunk, mellyel közvetlenül a Keletibe érkeztünk volna….ha az a volna ott nem volna :-) Ugyanis a vonat indulása előtt 10 perccel szóltak, hogy vágyányzár miatt az első 10 km-t autóbusszal kell megtennünk, utána szállhatunk át a vonatra. Nem kell elmondanom a riadalmat, amit akkor éreztünk…. de a sofőrök nem voltak szívbajosak, mintha ez olyan megszokott dolog lenne, szó nélkül elfektették a busz aljában a két bicajt. :-) 10 km-t után pedig átcuccoltunk a vonatra és onnantól kezdve már békés volt az utazás.

Nagy utat tettünk meg…. 900 km 7200 m szinttel, kétkeréken. Gyönyörű tájakon, kedves emberek között, nagyon jó élményekkel tértünk haza…és azt hiszem bármikor belevágnánk mégegyszer. :-)


900 km 7200 m szint
  1. Tündérke
    on
    Nem csodálom, hogy bármikor belevágnátok még egyszer :-)
    Jó nagy túra, elismerésem a kilométerekhez és a szintekhez.
    Köszönöm a beszámolót, jó volt olvasni, szépek a fényképek is :-) ))
  2. Sofie
    on
    Én köszönöm, hogy végigolvastad, olyan jó látni, hogy azért nem csak magamnak írom a blogot :-)