2012. október 28., vasárnap

Lám az expressz pompás vidéken...

"Lám az expressz pompás vidéken vágtat, robog velünk
Úgy mint régen, újra Krakkóba szól a vonatjegyünk"
(Cseh Tamás: Krakkói vonat)

Ősz, falevelek, napsütés, Krakkó....olyan szerencsénk volt, hogy talán az utolsó csodás őszi hosszú hétvégét Krakkóban tölthettük. Éjszaka indultunk vonattal és reggelre megérkeztünk.... no, de most megtörve a hagyományokat, nem írok beszámolót, mert Szabi már megtette és olyan sikere volt a barátok között, hogy úgy döntöttem ide is publikálom.... igaz nem teljes, hisz például nem ír a gyönyörű Wieliczkai sóbányáról, a hajnali ködbe burkolózott városról, a központi szuper szállásunkról vagy a kedves utitársakról, de a hangulatot mindenképpen visszaadja :-) Íme:

"Dzsin Dobre!
Wow! Krakkó csoda hely! Ami Prágából hiányzik az itt megtalálható és fordítva! Vagyis, aki látta Prágát, annak látnia kell Krakkót és fordítva! Mesés hangulatú kisváros Galícia szívében, mélyen őrízve a lengyel és zsidó kultúrákat, hagyományokat, a házak fala mélyen beszívta a világháború kegyetlen füstjének aromáját, átitatta a várost, hogy az odalátogató turista beleszippantva a levegőbe kapjon egy csepp utópiát, amire a ma emberének nagy szüksége van! Szívesen kísérném végig a poénkodó, megvető, elítélő, gyűlölködő arcokat, hogy kovászosuborkává aszalódjon arcukon a mosoly, amikor idealizmusuk, meggyőződésük velejét összerántja a valamikori valóság egy cseppnyi töredéke a múltból, ami nem is olyan régen történt.
Azok pedig, akik eddig sem értettek egyet a múlt sötét arcával, turistaként "leróhatják" részvétüket a város látogatásával!
Nekem nem kellett elmennem Auswitzig vagy Birkenauig, hogy mindezt megtegyem, bőven elég bepillantást kaptam az Ulica Lipowa 4. szám alatt található, ma már igen komolyan kialakított múzeumként működő, Schindler gyára meglátogatásakor! Nem messze a gyártól van a tér, ahol összegyűjtötték a Gettó lakosait és... a sarki SAS Gyógyszertárban pedig a segítőkész, lengyel patikus tehetetlenül nézte végig a náci csűrhe "alja" munkáját, de emelett sokat segített a megbélyegezetteknek! A Gettó és környékének látogatása diányi bepillantást adott, de éppen eleget, hogy felkavarja az embert érzelmileg és megálljon egy perc megemlékezésre!
NO,de természetesen Krakkó nem csak erről szól!
A belvárost körülölelő park, maga a csoda! Legyen esti séta vagy délutáni találkozások helyszíne, elvarázsol minden arra járót, a gyerekek szaladgálnak, itt-ott elsuhan egy-egy régi kerékpáron ülő művésznövendék, az egyetem falainak vörös téglái a Holt költők társaságát keltik életre. Nem messze innen volt a szállásunk, ezért ezzel az érzéssel minden egyes sétánk során találkozhattunk! A főtér, a Mária templommal és a posztó csarnokkal a város központja egyben, a lelke, motorja! Itt találkoznak a fiatalok, a turisták és szerintem még az ott élők is, innen indulnak a városban található megszámlálhatatlan, apró kocsmába, pubokba, éttermekbe! A valamikori városháza tornyának aljában, minden este élő jazz vonzza a vacsorázni vágyókat, a jó zene megállítja néhány percre azt a bámészkodót is, aki még életében nem hallott jazzt! Általában a helyi krém zenél, a lengyel jazz messze híres, de bossatól a fekete zajig itt minden megszólal! Egy lengyel pierogi vagy kettő :) elfogyasztása után jól esett a helyi sör friss habjába is beleharapni, ami érthetetlen módon ízesebb és dúsabbnak tűnt, mint a némethonban aranyérmet kiérdemlő Arany Ászok! A lassan andalgó Visztula partján sétálva ismét bepillanthatunk az itt élők hétköznapjába, bringások, futók, fiatalok kisebb csoportokban vagy éppen leterített pokrócon fecsegő lányok élvezik az őszi levegőt a feltünően tiszta parton! A Wavel sokat látott falai szépen tükröződnek a folyó vizén, ahol a Hős Koszciuszkó monumentális lovasszobra feszítve jelképezi a lengyelek büszkeségét!
Természetesen minden apró részletre nem térek ki, nem is ez volt e beszámoló célja, csak egy kis ízelítő, hogy nem kell feltétlenül a tengerpartra menni, nagy távolságokat megtenni, hogy szépet, értékeset lásson az ember és hazahozza azt!
A lényeg majdnem lemaradt! A Hala Targowa! Az igazi lengyel bolhapiac feeling-je! Bizony meglátogattuk és ha tehetnénk még mindig ott bogarásznánk a leírhatatlan, megszámlálhatatlan "kincs" között, legyen az kard, ezüstkanál, gomb, érme, bélyeg, kép, karóra vagy éppen egy POLSKI FIATból kiavanzsált generátor, amit tulajdonosa már nem bírt beleumbuldálni újonnan szerzett 17 éves POLONEZ tipúsú személyautójába, mert kompatibiltását vesztette a technikai fejlődés során! Pedig gyermekoromban ez volt az AUTÓ, amit olyan büszkén mutatott be nekünk szomszédunk a lengyel mérnök, Attila Ricsek vagy az ács Janek Gardziel!
Mielőtt kilépnék a "pacról": itthon elismerésben szenvedő, fekete koronggal kereskedő barátaim szavait megcáfolva közlöm, hogy a krakkói piacon IGEN IS lehet kapni jócskán az adathordozóból! Azt nem állítom, hogy csak ezért érdemes kimenni, de egy következő utazás alkalmával biztosan újra áttúrom a sorokat! Mivel várost nézni mentünk nem tértem haza rekesszám lemezekkel, de sikerült három lemezt, meghatározó emlékként megvásárolnom, az egyébként abszolute kikupálódott árusoktól!
Mindhárom előadó szívemnek kedves és véletlenül mindhárom lemez, ebben a változatban hozzánk képest messze földön beszerezhetetlen, ugyanis egytől-egyig első nyomású, excellent, angol lemezek. NMA-No Rest... MISSION-Children és DANSE SOCIETY-Seduction. Utóbbi csak az együttes saját kiadásában Society records alatt jelent meg!
Ezek után számomra Krakkó, millió jelző mellett viselhetné a meglepetések városa címet is!

Biztosan centiket kopott a cipőnk talpa és még így is hagytunk hátra látnivalót, hogy egy legközelebbi látogatásnál bepótoljuk!
Dovidzenja!"
Mária templom - főtéri virágvásár
ősz - bolhapiac (ahol a rozsdás kulcsoktól kezdve gyönyörű régi bútorokig mindent meg lehetett venni) - főtér - köd a Wavel körül
esti hangulat
Wieliczka sóbánya - annyira szép, hogy harmadszor is megérte elmenni :-) viszont most nem készítettem fotókat (2007. évi látogatás alkalmával túratársak által készített képeket mutatok)

4 megjegyzés:

  1. Ez nagyon szuper leírás volt, igazán nagy kedvet csináltatok nekem is. Prágában már voltunk, muszáj lesz Krakkóba is elmenni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett és kedvet csinált az utazáshoz :-) És jó látni, hogy azért olvas valaki :-)))

      Törlés
  2. Ezek a fotók igazi hangulatfestők! Legszívesebben útra kerekednék a láttukra. :) Milyen vonattal utaztok éjszaka? Még sose próbáltam, Nektek mi a tapasztalatotok? A szabadtéri képeken látszik a ragyogó idő, szerencsések voltatok vele (írom most a borús félhomályban). :)
    Brigi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Brigi!
      Fekvőkocsis vonattal utaztunk, érdekes élmény. Pár éjszakát ki lehet bírni, de hosszú távon nem túl pihentető....kalandos :-)

      Törlés