2013. október 27., vasárnap

Ősz a Börzsönyben

Az immár hagyományosnak mondható (Szabi céges) őszi kirándulás alkalmával a Börzsönyben kalandoztunk. Rekordközeli létszámmal (közel 50 fő) indultunk el a cég telephelyéről szombat korán reggel, hogy időben elérjük a Kemencéről induló kisvasútat. A vonatozás Feketevölgyig tartott, ahonnan gyalog folytattuk utunkat: Világos pallag - Jancsi hegy - Hollókő - Salgó vár - vissza a régi elmosott kisvasút nyomában egészen a Feketevölgyig, ahonna ismét a kisvasút szállított minket Fekete Völgy Étteremig. Az idő gyönyörű volt, mint arról a fotók is tanúskodnak. Most Szabi egy kollégájának a képeit hoztam nektek.
Hollókő
a "kis" csapat
a kisvasút 
barátok :-) 
Kilátás Salgóvárból 
és egy kép rólunk így a végére :-)

2013. október 25., péntek

Egyszerű igazság

Egyszerű igazság....ez a címe a legújabb Jodi Picoult regénynek, amit olvastam. Az írónőtől megszokott izgalmat, bonyolúlt lélektant és egy letehetetlen könyvet kaptam. Az Eragon után igazi felüdülés volt, annak ellenére, hogy a téma megint komoly, gyilkosság...csecsemőgyilkosság.
"Egy békés Pennsylvania állambeli amis kisvárosban halott csecsemőre bukkannak egy elhagyatott istállóban. A rendőrségi nyomozás során egyéb szörnyű titkokra is fény derül, és a közösség élete pillanatok alatt pokollá változik. A bizonyítékok a tizennyolc éves és hajadon Katie Fisher ellen szólnak, aki látszólag titokban szülte meg gyermekét, majd megölte az ártatlant. A nagyvárosi életből kiábrándult Ellie Hathaway ügyvéd elvállalja Katie védelmét, megpróbál utat találni az idegen kisváros lakóinak szívéhez, miközben nem is sejti, hogy olyan területre téved, ahol semmi sem az, aminek látszik, ahol nem csak egy igazság létezik, és ahol a bűnhődés és a feloldozás nem az ítélőszék kezében van. Ellie egyre jobban belegabalyodik a szövevényes ügy hálójába, miközben saját félelmeivel is szembe kell néznie, mikor egy férfi tűnik fel a múltból, rég eltemetett érzéseket, vágyat és szenvedést hozva magával... " 

2013. október 24., csütörtök

Harmadik hullám

A Bárka Színházban láttuk a Harmadik hullám című darabot, mindenkinek ajánlom. Hatásos, lebilincselő és sajnálatos igazságokra világít rá.
 
"A Bárka Színház ifjúsági színházi sorozatának előadása ismét olyan témával foglalkozik, amelyik rendkívül aktuális ma – nem csak Magyarországon – sajnos.
A Tasnádi István-Vidovszky György alkotópáros ezúttal egy több mint negyven évvel ezelőtt Amerikában megtörtént iskolai kísérlet alapján kezdett el dolgozni.
Ron Jones egy átlagos történelemtanár volt.
Diákjai egy egyszerűnek tűnő kérdést tettek fel neki.
Hogy lehetséges, hogy az átlagos németek a második világháborút követően azt állították: nem tudtak a tömegmészárlásokról?
Jones egy kéthetesre tervezett kísérletbe kezdett: kézzelfogható és „interaktív” példákkal támasztotta alá, hogy milyen erős is tud lenni a közösség összetartó ereje,
így hozott létre egy diktatúrán alapuló közösséget az osztályában.
A mozgalomnak a Harmadik Hullám nevet adta.

Legnagyobb megdöbbenésére a diákok néhány nap alatt feladták önmagukat, egymást kezdték megfigyelni, és terrorizálták a “fegyelmezetleneket”.
Jones, mint vezető, kezdte a valóságérzetét elveszteni, így véget kellett vetni az egésznek. Egy gyűlést hívott össze, ahol közölte a diákokkal, hogy egy kísérlet áldozatai lettek, hogy ostobán “feladták a szabadságukat, a fegyelemért és a felsőbbrendűségért.”
Az előadás a mai Magyarország közegébe helyezi a kísérlet résztvevőit, azt a folyamatot hangsúlyozva, hogy milyen könnyen válhatunk különböző társadalmi, gazdasági és politikai okok és érdekek miatt szélsőséges, uniformizált, ideologikus gondolkodás rabjává."
részlet az előadásból

2013. október 19., szombat

Talik

Szeptemberben el voltunk kényeztetve talikkal! Az RR talinak ebben a hónapban TZsuzsi adott otthont, ahol megkaptam Anitzsirk kendőjét, amire japán motívumot fogok hímezni (ha elkészültem majd mutatom). Zsuzsinál most nem voltunk sokan, de az ilyen kis létszám előnye, hogy sokkal jobbakat lehet beszélgetni, a kalács és a kakaó pedig hihetetlenül finom volt! Lefotóztam a kendőmet is, jelenleg már három hímzés készült el rá. Szépen alakul!
Egy hétre rá pedig egy régi keresztszemes társunkat, Tűzlilit látogattuk meg Esztergomban. Ezek a talik mindig nagyon emlékezetesek, mivel Katinak van egy csoda-hobby boltja, ahol szerintem napokig lehetne bóklászni és nézelődni. Természetesen ilyenkor sosem jövünk el üres kézzel, bevásároltam szalagokból és farkasfogból, no meg vettem egy nagy hímzőkeretet, amivel majd később lesz tervem. Amellett, hogy sokat beszélgettünk, ebédeltünk egy finomat a közeli étteremben és kipróbáltuk a nemezelést, amit már rég szerettem volna. Nagyon jó kis nap volt!

2013. október 18., péntek

Észak-Lengyelország 3.: Gdansk

Még adós vagyok a lengyelországi nyaralásunk utolsó részével, amikor Gdanksot és a környékét fedeztük fel. Ebbe a szűk 2 és fél napba sokminden belefért, de közel sem láttunk mindent, ami arra érdemes. Inkább csak belekóstoltunk a látnivalókba :-)
Gdanks hamisítatlan kikötőváros, felidézi bennünk Amsterdam régi házait is. Túristaközpont, csak úgy hömpölyög a tömeg a szűk kis utcákban.

Egy napot szántunk a közeli tengerparti üdülő tepelülésre is, Sopotba látogattunk. Gdanksból helyi vasúttal (olyan, mint nálunk a hév) 20 perc az út, csak egy ugrás. Mivel egyikünk sem rajong kifejezetten a tengerparton üldögélésért, napozásért, így nem sokszor voltunk ilyen helyen. De most kifejezetten élveztük ez a napot, mezitláb sétálni a homokban, hallgatni a tengert, kicsit kikapcsoltunk a sok városnézés után.




Hétvégén kinéztünk a helyi piacra, ahol természetesen nem maradhatott el a lemez-részleg átböngészése sem. Ebédre pedig egy helyi finomságot ettünk: sült hagymás zsíros kenyeret kovászos uborkával.


Az utazások során szinte minden városban úgy terveztük az időnket, hogy beleférjen egy-két esti séta is, mivel kivilágítva, este teljesen más arcát, más hangulatot mutat a város. Gdanksban este sem csalódtunk, gyönyörű. :-)
A tengerparton és a városnézésen kívül azért felkerestünk történelmi helyeket is. Többek között ellátogattunk Westerplatte-ra, ahol a II. világháború első lövése eldördült. Romos barakkok és egy régi emlékmű található ezen, a Gdankstól kicsit távolabb helyezkedő tengerparti részen. Kihasználtuk a lehetőséget és bkv hajóhoz hasonló hajóval jöttünk vissza a csatornán. Mindenképpen ajánlom másnak is, hihetetlen élmény hatalmas tengerjáró hajók között suhanni. :-)
Gyorsan elrepült ez a kilenc nap, amit Észak-Lengyelország egy szeletének felfedezésével töltöttünk, biztosan visszajövünk még máskor is, mert szép a táj, kedvesek az emberek, vonz ez a vidék :-)

2013. október 7., hétfő

Sok boldogságot!

Sok-sok boldogságot kívánok az ifjú párnak, testvéremnek és feleségének! Az esküvőre készült ez a lap, amivel sikerült örömet szerezni :-)