2014. május 30., péntek

Hétvége a Zselicben

Édesanyám névnapját együtt ünnepelte a család egy hétvégével a Zselicben. A helyválasztás tökéletes volt. Szombat délelőtt indultunk útnak és első állomásunk a szennai skanzen volt. Nem is lehetett volna ideálisabb időnk, hogy megnézzük a talpas-favázas népi építészet áttelepített emlékeit, megkóstoljuk a házi mákos tésztát és kipróbáljuk a különféle régi játékokat. Brugattyú, légykapó, csülközés, brigézés, gúskarika dobás, győzd le a sárkányt, vesszőparipa és mutyizás....melyiket ismeritek? :-)
A skanzen után elfoglaltuk a szállásunkat, a sokak által ismert apró településen Patcán, a Katica tanya egyik házában. Erről a helyről tényleg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, hisz annyi féle program és lehetőség áll a rendelkezésre, amennyit az ember csak be tud fogadni :-)
Azon a hétvégén volt a Nemzeti Parkok napja, mely alkalomból a Csillagos égbolt parkban éjszakai csillagnéző túrát szerveztek. Este fél 8-tól körül belül 11 óráig tartott a program (kb 5 km, megállókkal), a Duna-Dráva Nemzeti park parkőreitől és csillagászoktól sok-sok érdekességet tudtunk meg az erdő növény és állatvilágáról, valamint a csillagokról. A Zselici csillagos égbolt park arról híres, hogy az országban itt a legkisebb a fényszennyezettség, éjjel itt látni a legtöbb csillagot. Szerencsénkre derült égbolt és gyönyörű csillagos ég, hullócsillagokkal várt minket. Nagyon megérte elmenni. Azt hiszem, egyszer szeretnék még ilyet látni egy sivatagban, állítólag ott még gyönyörűbb.
Másnap a Katica tanyán mulattuk az időt: állatsimogatóval, megnéztük a lovagi várat, kipróbáltuk a ponton hidat, a bubi-harcot...csak ajánlani tudom a helyet, főleg gyerekekkel tökéletes. Hazafelé beugrottunk a Balatonhoz, hogy megmutassuk sógornőmnek, Bellenek, aki most látta először a magyar tengert. Elég viharosra sikerült, de nagyon tetszett neki!
 Szenna Skanzen

ki tudja, hogy mit játszunk?

mi készül?



nagy számban, kb 50 fő vett részt a túrán 
reggeli a kertben, természetben

lovagi vár 

tó: lehet csónakázni, vizibiciklizni, ponton hídon átsétálni...úszni, ha beleesel :-)

fa labirintus

bubiban :-)

viharos Balaton, de így is gyönyörű 


1 megjegyzés:

  1. Remek programok! :)
    Csak helyeselni tudok, a Katicatanya szuper program a gyerekeknek, nálunk is nagyon élvezték :D

    VálaszTörlés