2010. június 22., kedd

Museum Mass

Szombaton a Múzeumok Éjszakáján, a Museum Mass-on vettünk részt. Ami azt jelenti, hogy csoportosan, kerékpárral jártunk végig négy múzeumot. A fogadó múzeumok soronkívüli bejutást és néhol belső udvarban való lakatolást biztosítottak. Általában külön tárlatvezető várt minket, nagyon élvzetük a programot.

Elsőnek a Magyar Nemzeti Múzeumba mentünk, ahol a “Tudós magyarok, akik a XX. századot csinálták” című kiállítást néztük meg. A tárlatvezetőnk az a történész volt, aki a kiállítást összeállította (állandó kiállítása a nemzetinek). A 20. század jelentős találmányaival, tudományos eredményeivel ismerkedhettünk meg, kicsit bepillantva a tudósok életútjába is. Nekem ez volt az egyik kedvencem az este folyamán.


Bay Zoltán személyes tárgyai
(magyar fizikus, az ő nevéhet fűződik az első holdradar kifejlesztése)
 

Az útvonalunkon a következő múzeum az Iparművészeti volt. A Nemzeti Múzeumhoz képest itt sokkal nagyobb tömeg volt, úgy éreztük magunkat, mintha egy török piacon lennénk. Zsúfoltság, oszmán tánc (magával ragadó), vásári forgatag és az emeleten a kupola teremben oszmán-török szőnyegkiállítás volt látható.


gyakori volt az 1700-as évekből származó kézzel csomózott szőnyeg

 

A török időkből indultunk és a kortárs művészetbe érkeztünk, a Ludwig Múzeumba. Itt a Képzelet tudománya című, nemzetközi csoportos kiállítást néztük meg. (Szerencsére tárlatvezető segítségével, különben lehet nem lett volna túl élvezetes. :-) ) A megtekintett alkotások (kisfilmek, fotók, szobrok) “1945 és 1989 közötti időszak európai és észak-amerikai kultúráját értelmezi sajátos szemszögből. A hidegháborús időszak szorongással és versengéssel árnyalt utópiáit ebben a két táborra szakadt világban gyakran természettudományos eredmények és technológiai fejlesztések táplálták, legyen szó a jövő társadalmaikat építendő városokról, az infokommunikációs forradalomról vagy a fegyverkezési- és űrversenyről.”

 


Saso Sedlacek: Origami Space Race

A kedvencem a teljesen fából kifaragott kis műhely, ahol minden, még az összelapított műanyag flakon is fából volt. Természetesen nem hiányozhattak a retró női poszterek, a szokol rádió és még a sarokban megbújt egy kerékpár váz és ülés is – és mindez fából!





forrás: kboci.fw.hu


Élményekkel telve tekertünk át az utolsó helyszínre, a Magyar Természettudományi Múzeumba. Ennek a helynek kifejezetten örültem, mert már 1-2 hónapja kinéztem itt egy fotókiállítást Montenegróról (Montenegró, a kövek bölcsője címmel), ami párom nagy kedvence.



A fotókiállítás előtt lelkes tárlatvezetőnkkel a Hatlábúak birodalma című kiállítást néztük meg, ami a rovarok világába kalaúzolt el minket. A kerékpárosok próbára tehették a tudásukat egy játékos vetélkedőn is. A rovarokat nemcsak az üveglapok mögött gombostűre tűzve lehetett megcsodálni, hanem testközelből is.

 



 forrás: kboci.fw.hu

Összefoglalva, nagyon jó esténk volt, a túra este 7 órakor indult és hajnali 2 órára értünk haza élményekkel teli. Remélem jövőre is folytatódik ez a kezdeményezés, akkor biztosan ott leszünk megint :-)
 
  1. eva
    on
    Csodálom – mint megannyiszor – kitartásotokat! A csábító programm tarthatta ébren a fáradt bicajost éjjel kettőig :) )
    Kalapot le előttetek!
    Jó élmény lehetett :)
  2. Csaba
    on
    Ez tök jól hangzik! Majd írjál jövőre időben hol hogy lehet jelentkezni! Idén az MNB-ben voltunk a 2 gyerekkel együtt, persze az elején nyavalyogtak hogy Múúúúúzeum de aztán tetszett nekik! Ja és széfből elemeltünk 15M-t:)
  3. Sofie
    on
    Az MNB-be egyszer én is el szeretnék menni.
    OK, jövőre külön bejegyzést szánok majd rá hamarabb….egy korábbi bejegyzésben említettem, de lehet nem jársz gyakran vagy nem olvastad el figyelmesen :-) )))))))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése