2014. november 6., csütörtök

Barcelona 3.

Barcelona utcáira jellemzőek ezek a gyönyörűen karbantartott épületek (valahogy mindig Párizs jut róla eszünkbe) és lépten-nyomon virágboltokba akadunk.

A harmadik nap fő programja a Casa Batllo nevű Gaudi remekmű megtekintése volt. Azt hittem, hogy a Sagrada Familia után már nem érhetnek meglepetések, de ez a ház - a maga nemében - hasonlóan lenyűgöző, mély hatást gyakorol az emberre. Gaudi ezt a házat a gyáriparos Josep Batllonak tervezte, magánház volt. Az egész épület sárkányjellegű: türkiz, barna és kék mozaikokból áll a homlokzat és a tető úgy hullámzik, mint a pikkelyes sárkány háta. Az ablakkeretek fehérített csontokra, a vaserkélyek állatkoponyákként bámulnak. A tetőn levő kereszt pedig sárkányölő Szent György kardját szimbolizálja, ahogy ledöfi a sárkányt.
Mindenképpen érdemes befizetni a video guide-ba, mert felejthetetlen élményben lesz részünk és sokkal színesebbé teszi a körutat. A hallban a falon a gyíkbőr motívum és a gerincként kanyargó lépcső előrevetíti, hogy különleges házzal állunk szemben.  

 Mindenhol görbülő vonalak, sehol egy egyenes. 
A video guide segítségével a teknőspáncél alakú tetőablakok is életre kelnek. A kandallóból füst szivárog és láthatjuk a tágas szobák korhű berendezéseit. A fülünkbe duruzsoló angol tájékoztató mellett a szemünk előtt elevenedik meg a szoba és látjuk a korához képest nagyszerű praktikákat (plédául a szellőztetőrendszer, a természetes fény megléte a ház belsejében is).


 Élő plafonszerkezetek...1.
2.

 Étkező, ahonnan a belső udvarra nyílt kijárat....ott pedig csodálatos mozaikok

Magánházról lévén szó a lépcsőházból nyíltak a lakások, amelynek ajtaján Gaudi által tervezett számok kaptak helyet. Apró részletekig mindenre gondolt a tervező, pl. az ajtókon olyan kilincsek vannak, amelyek mind a bal és mind a jobb kezeseknek is kényelmes.
A ház legfelső szintjén található a mosókonyha és a személyzeti rész, ahol a fent látható folyosó ívelt felső része és az oldalán található redők feleltek a szellőzésért. Innen pedig már csak egy kis lépcső választ el, hogy kilépjünk a tetőre, a sárkány hátára. Jó volt leheveredni a hűvös kőre, elbújni a perzselő nap elől az árnyékba és csak nézelődni....figyelni a részletekre, a zajokra,l a színekre és a benyomásokra... 
Azt hiszem, hogy a Casa Batllo neve is összeforrt Barcelonával és aki arra jár, annak mindenképpen érdemes megnézni, átélni és rászánni az időt.
Délben a La Rambláról nyíló kicsiny utcában találtunk egy kék kockás terítős helyi éttermet. Ahogy láttuk főleg helyiek esznek menürendszerben. Örültünk hogy ezt a helyet választottuk a sok csilivili étterem helyett. Teli hassal indultunk le a kikötő felé a La Ramblán.
Természetesen a lemezezés sem maradhatott ki, főleg, hogy a sétálóutcán összefutottunk Szabi egyik lemezboltos ismerősével, milyen kicsi a világ :-) 
És a sétálóutcán, a tengerparti sétányon nemcsak a turisták találhatók meg tömegesen, hanem az afrikai "vendégmunkások" is, akik jobb híján a majdnem tökéletes Louis Vuitton utánzatokat árulják kifinomult technikával....ha jön a rendőr, akkor mint a gyeplőt megrántja a fehér zsinórt és összecsukódik a batyu. 
 tömött kikötő
Szabi kedvéért - mivel ő még nem volt hasonlóban - megnéztük az Akváriumot is, ahol 35 akváriumban 11.000 tengeri állat (450 faj) talált otthonra. Az Akvárium rendelkezik egy 80 méteres víz alatti csatornával is, ahol szinte úgy érzi magát az ember, mintha körülötte úszkálnának a 3 méteres cápák.
Hazafelé az egyik oszlopon a fenti matricát találtam, teljesen helytálló :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése