2012. október 14., vasárnap

Folyók, tavak mentén - Ausztria 2. rész

Már régóta halogatom ezt a bejegyzést (beszámolót a nyaralás második feléről), nem volt eddig megfelelő alkalom rá, hogy újra elmerüljek a nyári emlékekben, de most megteszem :-)
(az első rész itt található)

5. nap 2012.08.15. szerda Obernberg - Engelhartszell
Az obernbergi hangulatos kempingből reggel időben indultunk, hétágra sütött a nap :-) Az Inn folyó mellett haladva főként a töltésen (döngölt földes, murvás úton) tekertünk, sík és lejtős terepen. Ezen a részen már sokkal több kerékpárossal találkoztunk, előre vetítette a Duna menti út népszerűségét. Passauba érve megnéztük a három folyó (Inn, Ilz és a Duna) összefolyását, a székesegyházban a világ leghatalmasabb orgonáját (16.744 sípja közül a legnagyobb 11,3 m, a legkisebb 6 mm hosszú), valamint a hangulatos régi belvárost.

Utunk Obernbergtől Passauig, hol az Inn partja feletti dombokon tekertünk, integettünk kenusoknak, és ilyen aranyos nyuszis/sünis táblák hívják fel a figyelmet arra, hogy ezek az állatok nem szemét között szeretnének élni =ne szemetelj!

Passau

Utunkat a Duna menti kerékpárúton folytattuk. Számomra ez már ismerős környék, hisz ez volt a negyedik alkalom, hogy erre jártam (2003 és 2005 Passau-Rajka, 2007 Donaueschingen - Rajka), de nem lehet megunni, mindig tud újat mutatni a táj. Ausztria egyik legnépszerűbb kerékpáros túraútvonala, ami nagyrészt a gyönyörű környezetnek, a jól kiépített infrastruktúrának és a Passautól Bécsig szinte semmi emelkedőnek köszönhető. Társaságban, egyedül, családosan évente ezrek járják be. Nagyrészt a Duna mindkét partján jelölve van az út (hol a forgalom elől elzárt úton, hol kisforgalmi utakon), mindig feltüntetve az ajánlott útvonalat.
Passaut elhagyva, átkelve a jochensteini erőmű gátján (ami a német és osztrák határ is egyben) értünk el Engelhartszellbe, ahol az aznapi megszállást terveztem. Hangulatos kis kemping a Duna partján (honlapjuk nincsen, de lehetetlen nem észrevenni, tiszta és olcsó, 13 EUR/2 fő/éj), igaz kicsit kemény a föld (egy-egy jókora követ mindig lehet azért találni a sátor cövekek beütéséhez) és már hajnalban elég nagy a forgalom, de mindezekért kárpótolhat a tiszta vizesblokk és az ingyen használható úszómedence. Este két fogásos (húsleves, virslis-kukoricás bulgurral) vacsorát készítettünk a homokos Duna parton.
jochensteini erőmű - kilátás vacsora közben - a főszakács - szálláshely
5. nap táv: 68 km, szint: 300 m
Összes megtett km: 423 km és szint: 2500 m

6. nap 2012.08.16. csötörtök Engelhartszell - Au an der Donau
Mint eddig minden kempingben, itt is összeismerkedtünk túrázókkal, egy magyar család (4 felmőtt + 4 gyermek) hajóval indult neki a Dunának, ez volt az első napjuk. Sajnos reggelre befelhősödött, ami a Duna Passau utáni részén nem ritka a nagyobb hegyek miatt, de napközben sem akart kitisztulni az idő. Sajnáltam, mert ez a túra legszebb része, közvetlenül a folyó mellet visz az út (autóval nem lehet behajtani erre a részre), de így is gyönyörködhettünk a tájban. Engelhartszellben megnéztük (kívülről) az apátságot, amely ma már az egyetlen trappista kolostor Ausztriában. Az egyik kedvenc helyem ezen a túrán a schlögeni duna S kanyara. Linzet elérve megálltunk egy gyors városnézésre, de egy kezdődő rendezvény miatt sajnos nem sokmindent láttunk Linz régi főteréből. Innen tovább folytatva a töltésen az utunkat értünk el Au an der Donauba, a szálláshelyünkre (egyik kedvenc kempingem, puha fű, meleg zuhany, csönd, padok az étkezéshez és mindez 17 EUR/2 fő/éj). Sajnos egész nap lógott az eső lába, így igyekeztünk a sátorveréssel, vacsorával, gyűltek a felhők....de szerencsére a szélirány nekünk kedvezett a vihar elmaradt.
este az ég, már láttuk a reményt :-)
6. nap táv:105 km, szint: 300 m

7. nap 2012.08.17. péntek Au an der Donau - Melk 
Amikor ilyen túrán vesz részt az ember, pár nap alatt ismeretlenekből ismerősök lesznek a túratársak. Itt-ott mindig összefutsz velük, ha megállsz pihenni ők hajtanak el melletted, de lehet amíg ők a térképet bújják, addig te tekersz tovább. Mosolygós üdvözlések. És este nagy valószínűséggel egymás közelében veritek fel a sátrat. Előbb utóbb mindegyiknek adsz egy-egy becenevet és ismerősökként gondolsz rájuk. Ez itt sem volt másként. :-)
Reggelre szikrázó napsütés várt ránk, örültünk, hogy letudtuk az esős napot (minimum egy ilyen minden túrán előfordul) és vidáman indultunk tovább. A mai napi tervben szerepelt a Melki apátság megtekintése, így korán keltünk (magunktól, nyaralás alatt kizárt, hogy órát állítsunk be), főként a töltésen (síkon, néhol szembeszélben) vitt az utunk. Melk előtt megnéztük a jet ski világbajnokság egy futamát is. Kemény sport. Nagyon időben (délután f4-re) már állt a sátrunk; ennek a kempingnek sem találtam a honlapját, de szintén a kerékpárút mellett található. A vizesblokk kicsi, de legalább tiszta. Az összes előnye az a kempingnek, hogy Melkben van és olcsó (12,5 EUR/2 fő/éj) :-) Délután még megnéztük a bencés apátságot, ami a túristák özönének köszönhetően nagyon szép állapotban van (elég borsos a belépőjegy ára). A legszebb része (ahol persze nem lehet fényképezni) a csodálatos nagykönyvtár, ha arra jár valaki, mindenképpen érdemes megnézni. Nekünk már a parkra nem jutott idő, majd megközelebb.
     melki apátság
7 nap táv: 82 km, szint: 160 m

8. nap 2012.08.18. szombat Melk - Bécs
Mivel a nyaralás első felében útvonalmódosítás miatt bekerült egy plusz nap, így sajnos a végét kellett meghajtani, hogy teljesítsük a tervezett hazaérkezést (fránya munkahelyeink miatt :-) ). Az utolsó napon is gyönyörű napsütésben tekertünk, hol szőlővel ültetett kis dombok között, falvakban, hol a töltésen. Bécs felé közeledve már megjelentek a látóhatáron a nagyobb házak, gyárak. Egy a Duna parthoz és a belvároshoz közeli kempinget néztem ki korábban a neten, a körülményekhez képest, kis kérdezősködés után könnyen odataláltunk. Az eddigi hangulatos kis kempingekhez képest ez egy "tömegszállás", a mosdó (kész komplexum - mosószobával, mosogató szobával, zuhanyzóval, mellékhelységekkel) kis túlzással olyan messze volt, hogy simán beleszámolhattam volna a napi megtett kilóméterekbe :-) De a lényeg, hogy tiszta volt és az árát (22,5 EUR/2fő/éj) a jó elhelyezkedésének tudtuk be. 

szőlők között - Duna  - és a tömegszállás :-)
8. nap táv:132 km, 240 m szint

Másnap Bécsből vonattal (2 átszállással) jutottunk haza. Nagyon szép túra volt, rengeteg élménnyel gazdagodtunk, jól éreztük magunkat és megnyugtató volt, hogy szinte semmiben nem szenvedtünk hiányt ezalatt a 9 nap alatt (jól csomagoltunk!). Szerintem megyünk még arra a környékre máskor is! :-)
Az össz táv: 762 km, szint: 3350 m 
És a végére még egy kép, ami ugyancsak bizonyítja, hogy Ausztria a kerékpárosok paradicsoma, utunk során ennyi féle tábla segített az eligazodásban.

2 megjegyzés:

  1. Mennyi szépséget láttatok! Köszönöm, hogy megosztottad az élményeiteket, és a KÖKI-s találkozó adatait is. :) Sajnos előbb semmiképp nem értem volna oda, de így is megérte! :))
    A báránykák aranyosak készen, keretezve, a cipőcskékkel gyorsan haladsz - vagy már végeztél azzal is? :)
    Brigi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Brigi!
      Én köszönöm, hogy elolvastad...néha olyan kevesen kommentelnek, hogy azt hiszem csak magamnak írok :-)
      A következő KÖKI-s találkozó dátuma: 2012.11.18. vasárnap 14:00-17:00
      A cipőcskékkel is kész lettem, de az még az átadásig titok (lehet olvas a célszemély is) :-)

      Törlés