2013. szeptember 30., hétfő

Észak-Lengyelország 1.: Varsó

A balatoni nyaralás mellett terveztünk még egy külföldi utat is. Évek óta érlelődött a gondolat, Észak-Lengyelország felfedezése, amit idén végre megvalósítottunk. A bicajok itthon maradtak és vonattal indultunk neki a 9 napos kalandnak.
Három fő állomásunk volt: Varsó, a Mazuri tavak (Gizycko) és Gdansk. Éjjeli vonattal indultunk (hasonlóan a Krakkói utunkhoz, itt is hatan aludtunk egy fülkében) és reggelre értünk Varsóba. A szállásunk a vonat állomáshoz és a belvároshoz is közel volt, igényesen berendezett, viszont a központi fekvésének köszönhetően kicsit zajos volt. A csomagoktól megszabadulva belevetettük magunkat a városi forgatagba. A Varsóban töltött 2,5 nap alatt gyalogosan jártuk be a várost, megnézve a fő látnivalókat, magunkba szívva a hangulatot. Végigjártuk a királyi útvonalat, az óvárost, benéztünk a Királyi palotába (vasárnap ingyenes!), vacsoráztunk a Visztula partján, meglátogattuk a vízre épült palotát...még felsorolni is sok lenne, hogy mennyi helyen jártunk. (Furcsaság: a városnézés alatt véletlenül összefutottunk egy nővel, akit két éve az alacsony Tátrában láttunk egy hegyi vonaton, annyira jellegzetes tetoválások vannak rajta, hogy összetéveszthetetlen mással....kicsi a világ....veletek is történt más ilyen?)
a Kultúra palotája, varsó legmagasabb épülete (Európa második legmagasabb épülete), az orosz nép ajándéka a varsóiaknak 
a régi mellett az új, Varsó városközpontjának nyugati részét toronyházak uralják 
az 1944-es varsói felkelés emlékműve, mely varsó hőseinek állít emléket (a felkelők a csatornarendszert használták, hogy eljussanak egyik helyről a másikra, egy ilyen csatorna bejárata még mindig megtalálható az emlékmű közelében) 
régi és új, színes szárnya lovak :-) 
Lengyel Katonai Múzeum 
Varsóban nagyon tetszett, hogy a városközponthoz közel hatalmas parkok találhatóak. A turisták és a helyiek egyaránt használják, élvezik a lehetőséget. Egy lengyel bácsi megmutatta, hogyan tudunk mi is mókusokat etetni (a kulcsszó Basa, Basa... amit később megtudtuk nem a mókus lengyelül, hanem egy női név, amin a mókusokat szokták nevezni). 
Lazienki park, vízre épület palota, sajnos a Szigeti Színház felújítás miatt le volt zárva 
Pawiak börtön romjai előtti emlékfa, a náci megszállás alatt a börtönben fogvatartott lengyelek és zsidók gyászjelentéseivel
Umschlagplatz emlékmű, a hajdani vasúti vágány helyét jelöli, ahonnan 300 ezer zsidót szállítottak a biztos halálba.

Óváros tér, ahol a legnagyobb számban nyüzsögnek a turisták, a fotót elnézve csoda, hogy ilyen kevés ember van rajta :-) Az Óváros téren álló házakat is, mint Varsó nagy részét a második világháború alatt szinte teljesen elpusztították. Ezeket az épületeket az eredeti mintájára újították fel.
 Királyi Palota, ezt is teljesen újjáépítették a régi mintájára, gyönyörű, fényűző. 
Királyi Palota este

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése