2008. február 28., csütörtök

A krimi koronázatlan királynője

Forrás: Sofie világa | 2008 február 28.
Nagy rajongója vagyok, sajnos annyi könyvet nem sikerült összegyűjtenem, mint az RR társaim közül Tündérkének és Moklinnak.
Fiatalkoromtól kezdve nagyon szeretem a regényeit, bár “öreg” fejjel már van hogy a vége előtt rájövök a megoldásra. :-)


Most Az ijedt szemű lány c. könyvét olvasom, Tündérke jóvoltából. (Köszi! :-) )


Egy kis érdekesség az írónő életéből: “Agatha az első világháború ideje alatt a torquay-i kórházban ápolóként, majd nehéz vizsgákat letéve egy újonnan megalakult gyógyszerlaboratóriumban dolgozott. Elkezdett gondolkodni egy könyv sémáján, és lám-lám, mi lehetne a gyilkosság módja? Mérgezés. Formálódik már egy detektív alakja is, aki majd rámutat az igazságra. Ő lesz a híres Hercule Poirot, a zseniális belga nyugalmazott nyomozó, aki a háború viszontagságai miatt menekül Angliába. A könyv elkészül, Agatha elküldi hat kiadónak is, azonban mindenki visszadobja. 1920-ban végül megjelenik – történt ugyanis, hogy a Bodley Head főnöke, John Lane csekély honoráriumot fizetett az elsőkönyves szerzőnek – kemény 25 fontot –, sőt következő öt könyvének kiadási jogát hasonló feltételekkel köti le. Agatha lelkesen és tudatlanul aláírta a szerződést.”

Aki szeretne megtekintheti az élettörténetét és a bibliográfiáját itt



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése